Schepen Krista Claeys nodigt alle Oostendenaars uit om deel te nemen aan Tournéé Minérale. Vorig jaar namen 1.199 Oostendenaars deel. Krista Claeys, bevoegd voor het stedelijk drugbeleid, wil dat aantal straks verdubbeld zien.

  1. Stad Oostende ondersteunt opnieuw de campagne Tournée Minérale!

Begin 2017 zorgde de eerste editie van Tournée Minérale voor een heuse hype. Meer dan 120.000 Belgen, waarvan 1.199 Oostendenaars, gingen de uitdaging aan en zowat heel het land sprak over de campagne. Uit een bevraging van Universiteit Gent bleek het initiatief ook op lange termijn effect te hebben. Deelnemers dronken een half jaar na de campagne gemiddeld 2 glazen minder alcohol per week. Door het succes van Tournée Minérale wordt deze campagne, die uitgaat van de Stichting Tegen Kanker en VAD (Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen), in februari 2018 herhaald.

De stad Oostende zet ook dit jaar haar schouders onder dit project en levert extra inspanningen om iedereen warm te krijgen voor een alcoholvrij februari. Zowel de Stad als het Sociaal Huis nemen actie naar hun personeel in het kader van de campagne. Ook een aantal schepenen en gemeenteraadsleden engageren zich en helpen de campagne bekend te maken.

Het Oostends stadsbestuur roept naast zijn eigen personeelsleden ook de burger op om deel te nemen aan Tournée Minérale. Op de nieuwjaarsreceptie van zondag 7 januari kon iedereen zich inschrijven in een speciaal daarvoor ingeklede chalet. Verder zijn er banners, affiches en flyers verdeeld in Cultuurcentrum De Grote Post, het Stedelijk Zwembad, de verschillende sportcentra van Oostende en in de Stedelijke Bibliotheek Kris Lambert. De bibliotheek stelt een eigen themastand samen met informatieve boeken rond de alcoholproblematiek, kookboeken met mocktails en romans met alcohol als thema. Dit themastandje zal tot eind februari blijven staan.

  1. Stad Oostende is niet alleen...

Heel wat bedrijven en organisaties uit zowel de profit als de non-profitsector tonen hun engagement. De Stad voorziet in ondersteunend materiaal voor alle geïnteresseerden.

Zo engageren, net zoals vorig jaar, CAW Noord-West-Vlaanderen en het AZ Damiaan zich opnieuw voor de campagne. Personeelsleden worden aangemoedigd om deel te nemen aan Tournée Minérale en intern worden kleine acties georganiseerd. Ook een aantal scholen (BUSO Ter Zee, de Zeeparel en het Ensorinstituut) zetten zich actief in door het thema op te nemen in hun lessen en een aantal leuke activiteiten (zoals het maken van mocktails) met de leerlingen uit te werken.

Ook Ho.Re.Ca Middenkust zet zijn schouders onder de campagne. Restaurants en cafés worden aangeschreven en krijgen tips over lekkere non-alcoholische alternatieven die zij kunnen aanbieden aan hun klanten. Opvallend is dat sinds de eerste editie van Tournée Minérale heel wat horeca een uitgebreider non-alcoholisch aanbod heeft ontwikkeld. De nieuwe, hippe foodbar Mommy’s Bastards voorziet bijvoorbeeld lekkere non-alcoholische cocktails op hun menu en Kurt Heddebauw van Gin&Teasing biedt een unieke tasting aan, enkel en alleen rond tonic. Ook wijnhandel General Stores zet extra in op zijn alcoholvrij aanbod.

Tenslotte tonen ook een aantal grote, middelgrote en eenmansbedrijven uit Oostende hun engagement. Daikin Europe nv, De Bruycker nv, Vesuvius Belgium, Duinenwacht vzw, Van Huele Gebroeders nv, Oesterbank vzw, apotheek LloydsPharma Tanghe, Fermette Depuydt nv, apotheek Claeys Ann bvba, apotheek Van Dender bvba en Gino Carts&Bikes gaan de uitdaging van een alcoholvrije maand aan. Allen ondersteunen ze de campagne op hun eigen manier. Sommige bedrijven schrijven zich met een eigen team van werknemers in of maken Tournée Minérale bekend via affiches, flyers of interne communicatie, anderen organiseren interne acties. Ook voetbalploeg KV Oostende werkt een sensibiliserende actie uit voor hun supporters.

  1. Meer informatie over de campagne:

Meer informatie over de campagne kan u vinden op www.tourneeminerale.be. Op de website is ook een inspiratiefiche voor verschillende sectoren te vinden, naast een overzicht van alle deelnemers, lekkere recepten, tips en aanmoedigingen. Bedrijven en organisaties die wensen deel te nemen aan de campagne kunnen (voor kosteloos ondersteunend materiaal) contact opnemen met Lotte Meersman, coördinator Drugbeleid van de stad Oostende.

Voor meer informatie over de specifieke acties van de verschillende partners en bedrijven in Oostende, kunt u rechtstreeks met hen contact opnemen.

Voor meer informatie rond het Stedelijk Drugbeleid, kunt u steeds terecht bij Schepen Krista Claeys, schepen van de stad Oostende en bevoegd voor het Stedelijk Drugbeleid van de dienst Integrale Veiligheid, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende, T 059 25 81 85, E krista.claeys@oostende.be.